Három tucat BOM-os Ceglédfürdőn

Játékok, előadások, kötetbemutatók, kreditrendszer. Ilyen volt a BOM 2019-es befogadó tábora.

Ceglédfürdő általában mindig jó: távol mindentől, egy alföldi ligetes erdő közepén, nagy kert az ismerkedős játékokhoz, kis tó, futópálya, fürdő, amire rendszerint sosincs idő (bár voltak végzősök, akik éjszakai fürdőzéssel tettek koronát a BOM-ra, s erre további ígéretek is vannak). A kaja kicsit egyszerű, de megtoldottuk lekváros és zsíroskenyérrel, a teából is fogyott bőven.
Minden tábornak van egy fő témája – amit mindig az aktuális seniorok találnak ki –, az idei: az információ (élethosszig tartó tanulás, eligazodás és biztonság a digitális világban, marketing és önismeret).
Az előadók: Balázs Géza a világ kultúráiról és az ahhoz való hozzáállásról, Fülöp Hajnalka a mesterséges intelligenciáról, Ágoston Csilla az élethosszig tartó tanulásról, Szabó Géza a pókerről. Szávay László pedig fergeteges műveltségi vetélkedőt vezetett.
A végzős csapat bemutatta Esszencia-kötetét: ez már a XIV., címe „Újhullám”, de most volt a bemutatója a tavalyi XIII. kötetnek is (Folytonosság). Dede Éva lírai levélben búcsúzott el a BOM-tól (egyre több a feladata a nagy családdal), Kövesdy Zsuzsa hasonló okokból ugyancsak befejezi a mentortanárságot.
Felvettünk 6 juniort, Bolyai-jelvényt kapott 10 végzős. A táborban 35-en vettek részt. Balázs Géza ügyvezető bejelentette, hogy 2019. szeptember 1-től a BOM áttér a kreditrendszerre: ez azt jelenti, hogy mostantól minden tanulmányi nap, foglalkozás, tábor, közösségi munka, Esszencia-tanulmány kreditet ér. Tehát a hallgatók önmaguk oszthatják be az idejüket, csoportot válthatnak, kihagyhatnak egy-egy félévet (jellemzően külföldi tanulmányok miatt), visszatérhetnek. A bekapcsolódás is folyamatos, minden félévben lesz felvételi. A még meglévő haladó és senior csoportok maradnak, az újonnan felvettek – természetesen a BOM mentorainak segítségével – saját csoportokat hozhatnak létre, s ezek át is alakulhatnak. Az új rendszer igyekszik alkalmazkodni a mai egyetemi hallgatók életviteléhez.

(BOM-infó)