Ceglédfürdő, befogadótábor 2018. Gondolatok a hétvégéről; juniorreakciók

18. tanévét jól ismert környezetben és remek időben kezdte a Bolyai Önképző Műhely: a ceglédfürdői ifjúsági táborban. Itt találkoztak a régi-új bolyaisok, köszöntötték a 23 új bolyaist.

A tábor témája: egyéni felelősségvállalás a társadalomban, az egyén feladatai a környezete érdekében, a kultúra, azon belül a művészet lehetősége az egyén életének, szemléletének alakításában.

Dr. Földi Rita (KRE) a szülői felelősségről, dr. Béres Tamás (EHE) az egyház szerepéről, Vecsei H. Miklós (Vígszínház) a művészek felelősségvállalásáról, Kovács Dávid (Magyar Vöröskereszt) a hasznos elsősegélynyújtásról beszélt. A hétvégi program filmélménye: Horváth Lili Szerdai gyerek (2015) című filmje volt, egy szociális kísérletről – munkanélküliek munkába állásának segítéséről. Minden este nagy vitákkal, beszélgetésekkel telt, a csapatépítő játékok pedig közelebb hozták egymáshoz a bolyaisokat.

Gondolatok a hétvégéről:

  • Hiányzik a gyerekekre irányuló figyelem, a „minőségi idő”.
  • Vannak misszionáló és nem misszionáló egyházak.
  • Összeütközik a létezés és a területvédelem „joga”.
  • Figyelmes jelenlétre van szükség: néha a pici dolgokat látjuk, de az egészet nem.
  • Az okostelefonok világa megszüntette a csendet. A „nyomkodás” 97%-a céltalan.
  • Olyan feladatokat, célokat kell keresni, amelyek nem megosztóak, amely mögé mindenki be tud állni. A könyvautomata ilyen. Össze kell hozni a két oldalt. A „könyvek nagykövetei” ezt a feladatot látják el.

(Balázs Géza)

 

Utóhang két juniortól:

„Röviden és tömören össze tudnám foglalni: szuper volt! Ugyan csak szombat délelőtt érkeztem, de így is volt egy átbeszélgetett estém a többiekkel. Jó volt megismerni a csapatot. Tudom, hatalmas közhely, de jó volt látni, hogy mennyifélék vagyunk. Örülök, hogy van egy társaság, akikkel egyetemen kívül és főleg a választott szakirányomtól függetlenül (főleg természettudományos érdeklődésű vagyok, most mechatronikát tanulok) lehet jókat beszélgetni! Remélem, hogy a többi alkalom, és a táborok is hasonlóak lesznek majd.” (Illyés András)

„Nagyon érdekes volt a BOM Befogadó tábor tematikája. A téma köré szervezett előadások, a közösen átélt film és könyv alaposan átgondolt válogatás eredménye. Sokat tanultam ezek összességéből is, de a legjobban az tetszett, hogy lehetőségem nyílt a közös impulzusokat különböző nézőpontokat képviselő társakkal megvitatni.” (Farkas Antal)