Mitől különleges a BOM filmvetítéseinek új helyszíne, a Premier Kultcafé?

Nem mindennapi moziban tartja filmvetítéseit a Bolyai Önképző Műhely. A BOM az idei tanévben új moziban kezdi a szombati foglalkozásokat: a Kálvin téren található Premier Kultcaféban, amely nemcsak mozi, hanem (megfizethető) kávézó és pékség, közösségi tér, kulturális helyszín és még rengeteg minden más is egyben. Ezeket a funkciókat és a mögötte lévő dolgokat szeretném bemutatni, és azt, miért is eshetett erre a mozira a Bolyai választása.

A Vörösmarty mozi helyén alakították ki a Premier Kultcafét, amely megpróbál a belváros egyik kiemelt kulturális színhelye lenni. A Kálvin téren, könnyen megközelíthető helyen érhető el, a kulturális élet több helyszínének közelében: nemcsak egyetemek, de a Központi Szabó Ervin könyvtár is vonzza az értelmiségieket, hogy a kutatás, tanulás után beüljenek egy ilyen helyre. Első látásra egy kávézónak és egy kisebb pékségnek tűnik, amit jó időben akár a kinti asztaloknál is élvezhet az ember. Volt már, hogy a kávézóban stand up comedy előadást is tartottak, de más hasonló rendezvényre is alkalmas.

A belső tér ellenben egy olyan helyszín, ami a tudatos művelődés helyévé vált: a látogatókat egy kisebb moziterem és egy nagy rendezvényterem is várja. Itt működik a Filmklub is, illetve más csoportok – mint a Bolyai – is szervezhetnek csoportos filmnézést. A rendezvényterem akár koncertek helyszínének is ideális. Emellett többféle rendezvénytípus is megjelenik, mint például kiállítás vagy felolvasóest.

Aki belép a kávézórészbe, láthatja, hogy a mennyezetről kis ketrecekben macik lógnak le. Ezzel a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványra hívják fel a figyelmet, mely a Premier Kultcafé üzemeltetője. Az Alapítvány alapítója Törőcsik Mari, ötletadója Kárász Róbert, akik úgy gondolták, kell egy hely, ami segít a fogyatékkal élőknek munkát találni. A Premier Kultcafé lett ennek az alapítványnak a központja, ahol olyan személyeket is foglalkoztatnak, akik megváltozott munkaképességűek, elősegítve ezzel a társadalmi integrációt. A munka számukra is sok pozitívumot hordoz magában, fejleszti az önértékelésüket, javítja az életvitelüket. A kávézó nem csak ezt a funkciót látja el, hanem fogyatékosságbarát hellyé is vált, ahol odafigyelnek rá, hogy sérült és nem sérült személyek egyaránt szórakozhassanak.

Attól függetlenül, hogy valaki nem él fogyatékkal, még segítheti a kávézó munkáját: több olyan filmet is vetítenek, amit fogyatékkal élő művészek alkottak, de akár kiállítást vagy koncertet is megnézhetünk és hallgathatunk ugyanezen célból. Rengeteg figyelemfelhívó kampányt is szerveznek, melynek lényege, hogy az integráció, az együttélés segítése.

A Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány a 2017-es évben hetedik alkalommal szervezett jótékony célú rendezvényt, hogy segítse a fogyatékkal élőket. Az árverés lényege, hogy a hírességek gyermekkori mackóikat ajánlják fel, melyeket egy árverésen tesznek közzé. Az aukción befolyt pénzt a fogyatékkal élők munkahelyteremtésére használják fel.

A Premier Kultcafé nagyon jó helyen van, a moziteremtől függetlenül is sokszor járok ide kávézni. Kellemes közeg, amely egy nagy célt tűzött ki magának. Az igazán nagy cél elérése érdekében pedig egy apró segítség, egy kávé vagy egy vetítésen való részvétel is sokat jelent.

A Bolyai Műhely örömmel támogatja az ilyen társadalmi kezdeményezéseket.

 

Telek Zsuzsa

a BOM hallgatója