Könyv

Könyvajánló: Bolyai Farkas fizikája és csillagászata (2014)

Deák-Sárosi László képe

Megjelent a Bolyai Farkas tudományos és pedagógiai kéziratainak válogatását közreadó kötet. Olvasmányos, ismeretterjesztő munkának is kiváló. Társszerkesztője Dr. Szenkovits Ferenc egyetemi docens, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Matematikai és Informatikai Intézetének vezetője, az Egyetemi Csillagvizsgáló igazgatója, volt középiskolai tanárom és osztályfőnököm.  A könyv főszerkesztője Gündischné Gajzágó Mária - nyugalmazott fizikatanár, a marosvásárhelyi Bolyai Líceum volt tanára; munkatársa Gündisch György, orvos.

Decemberi BOM-találkozó

A november hipp-hopp elrepült, és december 1-jén ismét egy bolyais napra virradtunk. Reggel kilenckor találkozott a csapat az Uránia előtt, hogy megkezdje egy újabb érdekes és tartalmas téma boncolgatását, melyet A motoros naplója című film és Cervantes Don Quijote című regénye adott. Miután délben elfogyasztottuk ebédünket az Építész Pincében, a Petőfi Irodalmi Múzeumban gyűltünk össze, hogy megosszuk egymással gondolatainkat a könyv és a film kapcsán.

Utas és holdvilág-beszélgetés a „junior b”-ben

Novemberi találkozásunk időpontja kinek az őszi szünetébe, kinek csak a hosszú hétvégéjébe ágyazódott, így a tíz órai kezdés dacára is kevesebben találkoztunk az Urániánál. Családi hangulatban bevackoltuk magunkat a nézőterembe, és a vetítés kezdetével gyorsan átkerültünk a hűvös, késő őszi reggelből az Utas és holdvilág napfényes, mediterrán városaiba, Erdőss Pál azonos című dokumentumfilmjének köszönhetően.

Utas és holvilág - Beszámoló a novemberi csoportfoglalkozásról

Novemberi témánkat Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye, és a 2007-ben elhunyt Erdőss Pál rendező azonos című filmje adta. 

A mindenszentek ünnepével bővült hosszú hétvége és az őszi oktatási szünet miatt sajnos csak kevesen vettünk részt a filmvetítésen és a foglalkozáson. A kis létszám ellenére tartalmas, érdekes beszélgetést folytattunk. 

A film rövid, alig egy óra, ezért a vetítés csak 10 órakor kezdődött. Korán érkeztünk meg az Építész Pincében megrendelt szokásos ebédre is. Miközben várakoztunk az összetolt asztaloknál megkezdtük a film megbeszélését. 

Feliratkozás RSS - Könyv csatornájára