Kezdődik a 20. tanévünk

„A harmadik út” volt a témája a BOM idei befogadó táborának. A szombat délelőtti plenáris előadást Salamon Konrád történaz ELTE ny. tanára tartotta, aki a „harmadik utat” a jobb-bal dichotómia között egyfajta – az örök emberi értékekért kiálló - centrális erőtérként határozta meg. Előadásának fő gondolatai:

-Magyarországon elsikkasztották a földreformot,

-fontosak lettek volna és lennének a „családi gazdaságok”, amely az egyetlen lehetőség a „rabszolgaság” elkerüléséhez,

-Adorján András külső-belső üzemkör elmélete,

-Németh László: A minőség forradalma: „szövetkezeti szocializmus”,

-1987 népi gondolattal indult, de pártpolitika lett belőle,

-az ideális megoldás: az önkormányzati demokrácia,

-szociális piacgazdaság…

Baranyai Katalin mentortanárunk a népi mozgalom szereplőiről és köreiről, Paár Ádám történész-politológus a népiesek urbánus szemléletéről (ellentétéről) tartott rövid előadást. Varga Viktor Németh László munkásságában a pedagógiai ösztön kérdését járta körül. Nagy Dániel Bartók, a révész? című előadásában a kelet-nyugat kettősségében vívódó magyar sorsot elemezte (közvetítettség – köztesség, komp: küldetés vagy sors, keletiesség – modernitás). Az előadás utáni beszélgetésben fölmerült, hogy Bartókot szívesen kisajátítják az osztrákok, a románok és a szlovákok is.

 A további előadások a tudományos ismeretterjesztés titkaiba avatták be a bolyaisokat. Bartal Csaba (Múlt-Kor) a lap más történelmi nézőpontokat fölvevő oknyomozó módszerébe: pl. Mi történt 1849. október 7-én? Vagy: az 51 magyar államfőből hányan haltak erőszakos halált? (A cikk végén, zárójelben eláruljuk.) Gózon Ákos, az Élet és Tudomány főszerkesztője – ez évtől a Bolyai Műhely Alapítvány elnöke – főleg a természettudományos ismeretterjesztésre helyezte a hangsúlyt. A lap éppen 70 éve, Szentgyörgyi Albert bevezetőjével indult. Szentgyörgyi többször utalt a tudományos munkájában szerepet játszó ihletre – amit a művészet, költészet is elősegíthet. Fontos üzenet ez a sokféle érdeklődési kört összekötő művészeti ismeretekre építő bolyaisoknak. Balázs Géza, a BOM társelnöke a magyar tudomány többpólusúvá válásáról beszélt, valamint bemutatta a tudományos és egyetemi fokozatokat.

Élénk beszélgetés követe A tanítványok, valamint A két pápa című filmek megtekintését. A Balaton partján lévő hangulatos szálloda remek tanácskozóhelynek bizonyult, kellemes légkörben telt el a szombat délutáni túra a Zamárdi feletti hegyen álló kilátóhoz, ahonnan szinte a teljes Balaton tárul elénk.

A befogadó táborra megjelent a Bon-BOM új tagjainkat bemutató száma – az új bolyaisok megkapták a felvételükről szóló oklevelet, a három évet sikeresen elvégzők, a most megjelent Folytonosság című kötetben (Esszencia XVI.) publikálók pedig a végzésről szóló oklevelet. Újabb tíz taggal bővült a végzett bolyaisok tábora.

A 2021/2022-es tanévben a Bolyaiban ismét a hónap első szombatján lesznek a tanulmányi napok, de folytatódik a film- és könyvklub, sőt egy pályázatnak köszönhetően újságíró klub (képzés, gyakorlat) is indul. A tanári mentorcsapat tagjai: Baranyai Katalin, Nagy Dániel, (a most végzett) Szerémi Kristóf és Varga Viktor.

Balázs Géza

Címkék: