Elegáns bűnözők // Peaky Blinders – sorozatajánló

A nyári szünet lassan véget ér, kezdődik az egyetem, egyre kevesebb szabadidőnk jut, és talán hosszabb karanténra sem kell számítanunk. Mégis, következzék egy sorozatajánló azoknak, akik a hűvösre forduló időben a szobában olvasás, színházlátogatás és tanulás mellett szívesen néznek sorozatokat kikapcsolódásként.
A Peaky Blinders – magyar fordításban Birmingham bandája – egy gengszterdráma, amiben a Shelby család és annak feje, Thomas Shelby (szerepében Cilian Murphy, talán legismertebb szerepe a Batman: Kezdődik főgonosza) kitalált történetét ismerhetjük meg. A BBC gyártásában készül, de a forgalmazás jogát megszerezte a Netflix, így már hazánkban is elérhető az eddig elkészült öt évad.

 

Minden mítosz félig igaz

A sorozat, dacára annak, hogy fikció, rendelkezik történeti gyökerekkel. Alapja a XIX. század végi és XX. század eleji szegény ipari munkásság világa, ahol virágoztak az utcai bandák, akik védelmi pénz szedésével, tiltott fogadásokkal, csempészéssel és egyéb illegális tevékenységekkel jutottak jövedelemhez. Nem volt ez másként Birminghamban sem, a brit acélipar egyik legnagyobb központjában. Az egymással rivalizáló bandák közül került ki győztesként a small heath-i Peaky Blinders, akik idővel az egész városra rá tudták kényszeríteni akaratukat, a rendőrséget is korrupcióba keverve.
A széria cselekmény az első világháború után, 1919-ben, egy munkásnegyedben, a banda szűkebb területén indul, de az ötödik évadra kiszélesedik a tér, ahogyan a banda, és ezzel párhuzamosan a főszereplő hatalma is növekszik. A hatalomépítés útjával kapcsolatban megjelennek a dilemmák: kire lehet számítani, mit kell tenni az előrébb jutásért, hogyan fér meg a bűnözői és családi élet egymás mellett, mi történik, ha az ember a politikai életbe is bekerül közben.

Óvakodj a sapkásoktól!

Nevük eredetére több elmélet is született. Az első a név szó szerinti értelmezéséből fakad: ’peaky’ hegyes, éles és a ’blinders’ szemellenző szavak összekapcsolásából. A csapat arról híresült el, hogy tagjai micisapkájukba borotvapengét rejtettek el, és közelharc során használták azt az ellenfelek megvakítására. Egy másik elmélet alapja, hogy mindig figyeltek az elegáns megjelenésre – ahogy a gengszterek nagy többsége, hiszen ezzel jelzik gazdagságukat és hatalmukat – és ebben az értelemben a blinders jelentése a közép-angliai szlengben „vakítót”, kiemelkedőt jelent (mármint a stílusban, kivitelezésben, megjelenésben), ami szójátékként az elsődleges értelmezésre is visszautal.
A sikerrel megidézett öltözködési stílus mellett a korabeli hangulatot a jól megválasztott forgatási helyszínek tovább mélyítik, bár egy-két helyen látványosan „stúdiószaga” van a képeknek. Egy harmadik nagy erőssége a szériának a szereplők származásának megfelelő kiejtés: a többségnek birminghami akcentusa van, mely akár egy teljesen más nyelvként is hangozhat az irodalmi angolhoz szokott füleknek. A színészek számára is igen nagy kihívás volt megtanulni. Ez a három elem olyan atmoszférát teremt, ami az első pillanattól elvarázsolja és magával ragadja az embert.
A megjelenés és a hangulat kialakíthat egyfajta szimpátiát a szereplőkkel, így könnyebben bocsátjuk meg agressziójukat, és elvonja figyelmünket arról, hogy valójában köztörvényes bűnözőkről van szó.

Több, mint egy brit Keresztapa

A sorozat igyekszik több lenni egy sima maffia-akciósorozatnál: igyekeztek ábrázolni egyéni és társadalmi problémákat is. Mit jelent családfőnek lenni? Milyen érzés az ambiciózus, de kevésbé tehetséges testvérnek lenni? Hogyan éli tovább a hétköznapjait a lövészárkok borzalmait átélt ember? Ezeken a kérdéseken túl megjelenik még a munkásosztály kiszolgáltatott helyzete, a nők helyzete, és az ezek megváltoztatására indított mozgalmak alakulása. Látszik az is, hogy nem a mai kor igényeinek és elvárásainak visszavetítéséről van szó, hanem komoly történeti–társadalmi háttértudással rendelkeztek a készítők.

Madarat tolláról, sorozatot...

A produkcióhoz elsősorban brit színészeket válogattak, elég nívós gárda alakult ki, biztosítva a minőséget. Például az észak-ír rendőrfőnök szerepében Sam Neilt láthatjuk, Tom Hardy mint londoni zsidó bandavezér jelenik meg, de feltűnik A zongorista főszereplője, Adrien Brody is – természetesen nem jófiúként.
A szigetországban a sorozat hatására újra megnőtt az érdeklődés a klasszikus angol ruhadarabok iránt, Skóciában névadási divathullámot indított el, és a férfiak körében népszerűvé vált az első világháborús katonák hajviselete. A sorozat egyes részei ötven és hatvan perc között mozognak, egy-egy rész majdnem egy egész estés filmmel is felér. Mondanivalójában igyekszik, ritmusa nagyon változó.
Mindent összevetve ajánlom azoknak, akik nem riadnak vissza az agresszívabb és véresebb jelenetektől, érdeklik a történelmi drámák, szeretnének újfajta angol akcentust hallgatni, és bepillantást nyerni az 1920-as évek Angliájának veszélyes tereire.

 

Szerémi Kristóf

Források:

https://en.wikipedia.org/wiki/Peaky_Blinders

https://www.historic-uk.com/HistoryUK/HistoryofBritain/Peaky-Blinders/

https://www.quora.com/What-does-Peaky-Blinders-mean-Where-did-their-name-come-from

Címlapfotó: Netflix

Címkék: