Megérinteni Szegedet

Egyszer talán már mindenkit elfogott a vágy, hogy egy kiállításon megérintsen egy szobrot. Emlékszünk még a szorító, szinte fájó érzésre, hogy ha azt, ott, akkor nem foghatjuk meg, akkor az egész nem ér semmit. Ilyenkor eltelik pár pillanat, lopott pillantások a teremőrök felé, megugró szívverés, gyors leizzadás. A sikert a mélyről felbugyogó megelégedés sóhaja koronázza. Konstatáljuk, hogy e nélkül valóban nem ér semmit az egész. Nem mondom, hogy Szegedet látni, az semmit sem ér. De Szegedet megérinteni, az örök emlék, és a BOM nélkül nem lehettem volna ennek az élménynek részese.

Mert a BOM nyitotta ki előttem az ajtót Somogyi Károlynak, a megyei könyvtár névadójának több tízezres könyvgyűjteményét őrző, réges-régi könyvtárszobába, és a BOM lapozott bele a hatszáz éves, nyolc nyelven íródott ősnyomtatvány bibliába. Ugyanitt a BOM adta meg a lehetőséget, hogy - miután fehér kesztyűt húztam- a kezembe vehessem Somogyi Károly vázlatfüzetét, és szinte valóban megérintessem a művészi hajlamú pap tizenkét éves énjét.

Felejthetetlen íz Szeged múltjából. Mégis, csupán egyetlen darab gyümölcs a az illatosan érő eperföldről, amelyre a BOM, és e szellemi eperföld gazdája, a Szegedi Tudományegyetem Móra Ferenc Szakkollégiumának igazgatója (Kovács Attila) által eljutottunk. Azok, akik nem laktak soha ilyen kiemelt kollégiumban, feltétlenül menjenek el a Mórába, hogy lássák, ami kívülről még csak nem is sejthető, hogy ez olyasféle lakóegység , tömbházba foglalt város, amilyet Le Corbusier majd 100 évvel ezelőtt megálmodott: könyvtár, folyóirat-olvasó, DVD-tár és médiaszoba, moziterem, alagsori üdítőellátó, sporttermek. Több lehetséges útvonala az önművelésnek és gazdag kínálat a vizsga után kikapcsolódásra.

De nem itt tetőzőtt a Tisza-parti városban szerzett élmények áradata. Mert izgalmas esemény az is, hogy az egyetem állam- és jogtudományi karának dékánja, korábbi alkotmányjogász, Balogh Elemér előadást tart nekünk a nagy szegedi boszorkányperről. De este együtt koccintani és sütögetni vele és szeretetteljes családjával a kertjükben vidáman duruzsoló tábortűznél, az ritka és értékes pillanat - mint amikor a szoborkiállítás egyetlen teremőre kimegy a mosdóba.

Héra Bálint

Mentori zárszó:

A frissítő szegedi tanulmányi kirándulás humán és reál műveltségterületet is érintett. Az igen széles tematikájú Móra Szakkollégiumi vendéglátást és betekintést Filep Tamás bolyais alumnusunknak köszönhettük, aki ma már a Kollégiumi Szakmai Bizottság elnökeként adja tovább a mórás hagyományokat Szegeden. A csillagda péntek esti meglátogatása és a szombati informatikatöréneti kiállítás előkészítését szintén Tamás, illetve Haller Reni segítségével és Filep Gabi mentori közvetítésével oldottuk meg. A Somogyi Könyvtár belső termeit Balogh professzor úr ajánlásával vehettük igénybe, a jogi egyetemi sétát és a előadást ugyancsak ő tartotta, végül a szombat esti bolyais megbeszélést Balogh Rékáék családi kertjében a tűznél melegedve zártuk. Igazi virágvasárnapi hangulatot vittünk magunkkal, míg keresztülgyalogoltunk a városon a kollégiumba. Kívánjuk, hogy minden bolyais kirándulást ilyen jó terepismeret, ennyi érdekes-értékes tartalom és szíveslátás tegyen gazdaggá! Köszönjük minden közreműködőnek a segítséget és a velünk töltött időt! 

Baranyai Katalin

- Fotó: Ressely Kinga -