B = B

Bolyai = boldogságképlet

Az új Bolyai-év a befogadótáborral indul. Idén ismét Ceglédfürdőre tartott a BOM: befogadtunk 25 juniort és búcsúztattunk 12 végzett hallgatót. A tábor tematikája: A pozitív pszichológia – boldogságparadoxon volt. Baranyai Katalin tanárnő bevezetője: „Sokkal több tehetséges gyerek van, mint felnőtt”… Oláh Attila professzor (ELTE) a boldogság pszichológiájába vezette be a csapatot. 

 - Jó tudni: aki nem boldog, az téved.

 - 14:1, tizennégy betegségekkel foglalkozó tudományos munka esik 1 pozitív, az egészséges emberre figyelő munkára.

 - Mit tehet a tudomány és mit magunk a személyes boldogságért? (Seligman) Ha van tanult tehetetlenség, akkor kell lennie tanult optimizmusnak is.

 - Az emberek 20%-a mentális zavarokban szenved, 20% levert, 40% közepes szintű, és 20%-a leledzik a flourishing = virágzás állapotában, ami a mentális egészség csúcsa.

 - Missziónk: minél többeket eltolni a virágzás felé. Ehhez segít a flow = az áramlás, egyfajta létállapot, a mindennapi tevékenységekben megtalálni az örömöt (Csíkszentmihályi).

 - És a boldogságképlet: B = Ö+K+A, azaz: boldogság = öröklés (50%)+körülmények(10%)+akarat(40%). Például jól jönnek olyan érzelmi jelenségek, mint a büszkeség (sikerélmény), fizikai jutalom (a test öröme), hála (elismerem, ha valaki jó velem), csodálat, megosztás (hát itt az FB sikere), erősítés, megbocsátás (nekünk jó), csatlakozni más öröméhez…

Megismertük Magyarország boldogságtérképét. Nem meglepő, de a boldogság azért összhangban van az anyagi lehetőségekkel, és boldogabbak: a kistelepüléseken élők, a nők, a családosok, a négy vagy több gyermekesek…

Garai Szilvia egyetemi hallgató (EHE) a szerelem elméleteivel ismertette meg a bolyaisokat. Dede Éva (BMA) egy boldogságműsort készített. Balázs Géza azt kutatta, hogy Bolyai János zsenialitása miben is leledzett. Szerinte az „új világ” felfedezéséhez a magyar nyelv, a keleti háromértékű logika és magyar népi térszemlélet segíthette. Megnéztük az Ádám almái című dán filmet, mely megrázó, abszurd, kérdésesen hiteles módon vezette be a földön elérhető örök boldogság gondolatát.

Szervezés, program: Komlósi Réka és Csernus Mihály: 5

Helyszín: 5

Kaja: 4,5

Juniorok: 5

Időjárás: 5

Hangulat (flow): 5

Előzmények: Tudomány—áltudomány (2012 Zánka), Bakonyszaurusz: őslénykutatás (2013 Bakonybél), A Kelet varázsa (2014 Zánka), Függőség (2015 Ceglédfürdő).

 

A befogadótábor képei.

 

(Kép és szöveg: BG)