Nagykárolytól Nagyszentmiklósig

Nagykároly: „A várkastélyt 40%-os kármérték érte” (a remek idegenvezető román, de megtanult magyarul). – Koltó: Ha nem írta volna meg Petőfi a Szeptember végént, ma alig tudná valaki, hogy hol van Koltó. Nagybányáról két út vezet ki, mindkettőn eltévedünk. Viszont a vadászkastély kissé süllyedő erkélyén mindenki megbabonázva nézi “bérci tetőt”, talán kutatja tekintetével Pila Anikó nyomát, és merengünk a kőasztalnál, ahol állítólag a szeptemberi vers született, miközben szénát egy apa a fiával szénát gyűjt. A koltói házias vendéglátás magával ragadó. – Nagybánya: Teleki-ház, élő otthon a szórványban. A múzeumban a nagybányai festők kiállítása, köztük: Lazar Zin: Parasztasszony és egy piros kakas. – Bemegyünk a máramarosi bércek közé. Mogosa (1283 m), valóban magas: mászás 523 méter, feljön velünk a székely buszvezetőnk is: „mocsok vereshangya hogy megojtott”. Áfonyát gyűjtenek, mi is megkóstoljuk, azt mondják prosztatabántalmakra jó. Úszás a hegyi tóban.

Kultúraképző, turizmusvonzó és gazdasági erő (lehet) az irodalom Koltón kívül is. Érmihályfalva: Zelk Zoltán szerény emléktáblája. Érmindszent: Ady-szülőháza. Sződemeter: Kölcsey emléke (most épül egy Kölcsey-ház). Érsemjén: Kazinczy múzeuma, szobra. Úttalan utak Biharban, se térkép, se GPS. – Medve-barlang: 1975-ben fedezték fel, önmagában nem lenne érdekes, de megtudjuk, régen egy földrengés következtében 141 medve rekedt benn… Csontok terme… Megborzongtató. – Nagyvárad, Partiumi Keresztény Egyetem: Megérkezett a debreceni virágkarnevál küldöttsége. – Nagyszalonta: Még nem vettek észre semmit az Arany 200 rendezvénysorozatból. Az MTA 2017. március 2-án azonban itt lesz. Tudtuk-e? Arany nem érettségizett… – Arad-Pankota: zöld villamos, villamos a pusztában. – Solymosi-vár: Beszélgetünk a többemeletes romok között. – Arad, 49-es emlékmű: Román apukák ücsörögnek rajta, nézik fiaik fociedzését. Mikor meglátják a magyar csoportot, felugrálnak, átadják a helyet az emlékezésnek. – 100 éves lett az aradi vasúti híd, Ausztria üzent, lejárt a garancia! – Vinganeogót temploma: román, bolgár és magyar mise. – Lippafüred: fürödni jó (lenne melegvízben is). – Máriaradna: Magyar kálvária = a keresztút, Német kálvária (romokban) = út Pünkösdig. – Temesvár: Házba rejtett református templom, „református Mekka”, innen indult a romániai rendszerváltás. – Egy rendőr lép a csoporthoz, először azt hisszük, a magyar beszéd ingerli. Dehogy. „Kérem, vigyázzanak, itt gyanús zsebtolvajok ácsorognak.”  – Temesvári multikulturalitás, bánsági tolerancia. – Nagyszentmiklós: Bartók és Révai Miklós szobra. – Csanádi határátkelő: Szálljanak le, álljanak sorba, de a busztól hátrafelé, egyenként! (Ha menekültek, akkor mindez nem szükséges.)

Köszönet Baranyai Katalinnak a tematikus előadások szervezéséért, Sugár Péternek az építészeti előadásokért, Győrffy Gábornak (BBTE) és Magyari Sárának (PKE) a helyi idegenvezetésért, valamint 22 bolyaisnak az aktív részvételért.