A magyar kultúra Madridban

Kocsis Lilla képe

„A tömegvonzás és az önzés kapcsolata. A hatalom mindig kutatja saját törvényeit. Új paradigma.” – kezdett idézni Benyhe István kérésünkre legújabb könyvének tartalmából. Nagy örömmel fogadtuk a BOM számára felajánlott példányokat.

Benyhe István, a Madridi Magyar Nagykövetség oktatási és kulturális szakdiplomatája volt a vendégünk a legutóbbi Bolyai Szalonban, április 1-jén. Korábban a BOM tanára és ügyvezetője volt, 2012 óta a kuratórium tagja.

Foglalkozott többek között politikatudománnyal, geopolitikával és kommunikációval is. Az ELTE földrajz-spanyol nyelv és irodalom szakán végzett, majd a Budapesti Közgazdasági Egyetemen szerzett okleveles szakközgazdász diplomát. 1986-tól a MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének munkatársa, 1998-tól pedig a Miniszterelnöki Hivatal főosztály-vezető helyettese volt. A Duna Televíziónál kommunikációs irodavezetőként dolgozott, majd miután az oktatási-kulturális szakattasé-hálózat 2008-ban Madriddal bővült, közvetlen közelbe került a külkapcsolati szervekkel.

Számos részletet megosztott velünk pályájáról, annak kezdeti szakaszairól. Kíváncsiak voltunk, milyen út vezetett a diplomáciához és mivel foglalkozik egy kulturális diplomata? Volt szó a nagykövetség szervezeti felépítéséről és a munkamegosztásról a nagykövet és a diplomaták között, illetve a diplomaták és a szakterületükön működő hazai intézmények között. Ő, mint kulturális diplomata, intézményes képviselet híján hivatalosan egymaga népszerűsíti Spanyolországban a magyar kultúrát, épít partneri együttműködéseket Magyarország és Spanyolország kulturális szereplői között. Betekintést nyújtott, hogy hogyan alakulnak az egyetemközi kapcsolatok a két ország között, kiemelte a vendégoktatók és hallgatók cseréjének fontosságát.

Mindezt 2 könyvének rövid bemutatása követte. 2003-ban jelent meg Maszkok háza címmel verseskötete, illetve legújabb, idén kiadott könyve a Megoldóképlet címet kapta, melyből a fentebb idézett sorok is származnak. A könyvek egy-egy példánya megtalálható a Rákóczi úti találkozóhelyen.

Benyhe István ezek után nagy lelkesedéssel kezdett bele a spanyol kultúra bemutatásába, kitérve az ország történelmére, geopolitikai helyzetére, valamint a kisebbségi, függetlenségi kérdésekre. Példaértékűnek tekinti a spanyol autonómiák rendszerét, melyben a központi irányítás viszonylag széles jogkörrel ruházza fel a 17 autonóm régiót. A katalán/baszk régiók kapcsán kitért az erdélyi magyarság helyzetére, valamint a jelenleg Európában zajló menekültkérdésre is.

A beszélgetésbe bekapcsolódtak a jelenlévő BOM-os hallgatók, tanárok is, barátságos hangulatban zajlott az este. Mindez annak is köszönhető volt, hogy elkanyarodtunk a spanyol borvidékek, pincészetek és gasztronómia irányába, kóstolóként egy üveg finom spanyol bor kíséretében.

Ezúton is köszönjük, hogy rövid, Magyarországon való tartózkodása alatt időt szakított a BOM-ra.

A további Bolyai Szalonokra is várunk minden jelenlegi és egykori bolyais hallgatót, tanárainkat, valamint a további érdeklődőket is az ismeretségi köreitekből. Akár a meghívott vendég személye, akár szakterülete kelti fel érdeklődéseteket, csatlakozzatok bátran a tanulmányi napot megelőző beszélgetéshez.

További képek megtekintése

Címkék: