Fejlesztésbe vetett hit

Kocsis Lilla képe

A márciusi Bolyai Szalonban Somody Imrét üdvözölhettük, nagyon örültünk, hogy elfogadta a Bolyai Műhely felkérését. Rövid időn belül már második alkalommal találkozhattunk vele, mivel a 15 éves jubileumi ünnepségen is előadást tartott decemberben. Ő volt a BOM kuratóriumának első elnöke, valamint a Bolyai-díj kezdeményezője, egyik létrehozója.

Egyetemi tanulmányait az NDK-ban végezte. Somody Imrét alapvetően üzletemberként ismerhetjük, főképp az egészségügy területén működő tevékenységei kapcsán. Az ő nevéhez kötődik a Plussz vitamintabletta, valamint a Pharmavit vállalat megalapítása.

1977-ben Veresegyházára költözött, ahol létrehozta a Misszió Egészségügyi Központot. Kialakította a Veresegyházi Életmód Programot, mely egy komplex társadalomfejlesztő kistérségi modellt takar. Mindezek után a közeli településre, Vácegresre költözött, ahol folytatta a társadalom fejlesztése iránti elkötelezett munkásságát, a kistérségi oktatási rendszer modernizálását, közösségszervező tevékenységeit.

Somody Imre közvetlen stílusban osztotta meg velünk tevékenységei mögött rejlő élettapasztalatait, az üzleti élet működési mechanizmusait. Kitért a vezetői képességek és a motiváció szerepére is a vállalkozás-indítás kapcsán.

1992-ben Budapesten megalapította a Centrál Kávéházat, mely azóta is népszerű intellektuális, közéleti központként működik. Legutóbb 2016. március 4-én egy könyvbemutatónak adott helyet a kávéház, valamint rendszeresen megrendezésre kerül a hit és kultúra kapcsolatát érintő témakörökkel foglalkozó Imareggeli nevű programuk. Ennek kapcsán egy újabb érdekes témára terelődött a beszélgetés, szóba került a személyes istenkapcsolat jelenléte, valamint a hit szerepe a közéleti munkásságban.

Somody Imre kitért a Bolyai Műhelynél eltöltött éveire is, a Szalon végére pedig egy kellemes beszélgetés alakult ki közte és a hallgatóság között, akik nagyszerű partnert találtak az este folyamán felmerült kérdéseik megvitatásához.

A további Bolyai Szalonokra is várunk minden jelenlegi és egykori bolyais hallgatót, tanárainkat, valamint a további érdeklődőket is az ismeretségi köreitekből. Akár a meghívott vendég személye, akár szakterülete kelti fel érdeklődéseteket, csatlakozzatok bátran a tanulmányi napot megelőző beszélgetéshez.