Pokolian jól éneklünk… vagy nem?

Patak Gergely képe

Mi ez? Ez egy kórus. A nevünk Inferno Minor kórus.

Kik vagyunk? Igazából sokféle emberek, akikben (nagyrészt) két dolog közös: a Bolyai Önképző Műhelyben (BOM) találtunk egymásra, és miután megízleltük a zene mámorát, el nem engedjük többé. 

Ki a vezetőnk? Belzebub, alias Kovács Balázs, aki ördögien jól végzi a dolgát, sztoikus nyugalommal és optimista derűvel képes csiszolni a nem mindig kristálytiszta hangokon, s közben még mi is jól érezzük magunkat.

Miket éneklünk? Klasszikus, kortárs dalokat, spirituálékat, bordalokat és egy-két extravagáns darabot, mint a Vuk dalának kórusátiratát, vagy a török házassági tanácsadás netovábbját, az Üszküdárát. Te is hozhatsz ötleteket, videókat, kottákat, és majd Belzebub kimondja végső döntését.

Mikor jöttünk létre? 2013 szeptemberében, a BOM zánkai gólyatáborában, amikor az amúgy kántorként is működő Belzebub, fülét hegyezve, meghallotta egy lelkes, énekelni vágyó mag sutyorgását, s azt mondta: „Oké, alapítsunk egy kórust, én vállalom a vezetését”.

Milyen sűrűn próbálunk? Hetente egyszer, kedd esténként két órát éneklünk együtt, ami persze skálázásból („Lali, a lila ló elalél”; „Mondanám, de nem merem”; „Nem lehet a Márta másé, mert a Márta már Tamásé”; stb.), szólampróbából (szoprán-alt-tenor-basszus), és zongorás kíséret mellett, majd anélkül zajlik.

Hol léptünk fel? A Kórusok Éjszakáján a Palotanegyedben (bele is hallgathatsz a youtube-on), a Múzeumok Éjszakáján a Katasztrófavédelmi Múzeumban, a Vándor-Révész Fesztivál és Kórusversenyen a Károlyi-kertben, a Bolyai Önképző Műhely rendezvényein (karácsonyozás és nyári erdélyi kirándulás során), az ürömi kórustalálkozón, és a Bocskai úti evangélikus templomban.

Kiket várunk? Téged. Elsősorban. Ha énekeltél korábban, az piros pont, ha zenéltél vagy sportoltál csapatban, az meg zöld pont, mert itt is az összhangzat szépsége és a közös, jó kedvű éneklés a cél. Persze mindenki törekszik kihozni magából a maximumot, de nem Pavarotti-képző vagyunk – tisztában vagyunk vele, hogy ez egy lelkes, fejlődőképes amatőr kórus. Ezt viszont jól csináljuk, akár Te is emelheted színvonalunkat, és erősítheted torkoddal a hangerőnket.

Miért vagyunk mi igazán csodálatosak? Mert Rachel szerint a legtöbb dolog csodálatos, így a kórusunk is, amelyben Ő alt. Ja, igen, jelenleg 13 tagú a kórus: a szopránban Majti (Garai), Zsuzsi (Pató), Adri (Pataky), Szilvi (Hinkel) repeszti a kristálypoharat. Az altban Márti (Kóródy), Saci (Bagó) és Rachel (Németh) mélyül el. A tenorban Gergő (Patak), Gergő (Patay) és Balázs (Simon) dalol a fellegekben, míg a basszus pincéjében Tomi (Kovács), Marci (Mucsi) és Dani (Nagy) kóstolja a hangokat. Alkalmanként szólóének (Bangó Viki, Módis Dóra) és hangszeres kíséret (Csernus Misi, Szentirmay Gergő, Pölcz Ádám) is társul hozzánk, ebben is szívesen számítunk tehetségedre.

Milyen élményekben lesz részed, ha velünk tartasz? Hetente ismétlődő jó kedv, humor és hangszalagrezgetés, mely után fakultatívan kötetlen beszélgetés és toroköblítés folytatódik. Évadonként kétszer szervezünk csapatépítő kórus-tábort Száron, egy-egy hétvégén, szuper, falusi környezetben, klassz, intenzív próbákkal, közös kajálással, szórakozással. Évadonként 3-4 fellépést tervezünk, de ez a lelkesedéstől, lehetőségektől is függ, szívesen fogadunk új fellépési ötleteket.

Hogy kerültem az Inferno Minorba én (Patak Gergő)? A 2014-es BOM gólyatáborban nemcsak hallottam, hanem láttam is, milyen menő csapat ez az önszerveződésből létrejött kórus, korábban hat évvel ezelőtt énekeltem… S gondoltam, miért ne énekeljek újra, a hosszú kihagyás után? Odajött hozzám ebédkor a karvezető, Balázs, akinek valamilyen manók előre megsúgták, hogy korábban már énekeltem, megkérdezte, lenne-e kedvem eljönni a következő próbára – s itt maradtam, mert élvezem az egészet.  Amúgy kottát kevésbé tudok olvasni, de a szolfézs-ismeretek itt nem feltétlen szükségesek. Én korábban basszus voltam, de mivel a tenor erősítésére nagy szükség volt, s tűrhetően ki tudom énekelni mindkét szólamot, így a tenorban boldogítom a társaságot.

Még mindig nem győztelek meg? Akkor gyere és hallgass meg minket egy próbánkon a Blaha Lujza téri BOM-szálláson, vagy pillants bele eddigi fellépéseinkbe, táborainkba a facebookon keresztül.

Üdv: Gergő

Címkék: