A Nemzetközi Man Booker-díj és Krasznahorkai László

Furcsán folynak a világ dolgai, egy 1835-ben, hajón történő élelmiszerszállítással foglalkozó cég száznyolcvan évvel később irodalmi díjat szavaz meg egy kortárs magyar szerzőnek. Természetesen útközben sok minden történt, amíg a George és Richard Booker által megalapított kereskedelmi társaság a világ egyik leglényegesebb irodalmi kitüntetésének szponzorává vált.

A Booker társaság a huszadik század második felében több iparágra is szemet vetett, az élelmiszeriparból származó vagyonát felhasználta agráripari tevékenységre, ültetvénymunkások jogaiért küzdött, illetve beleszimatolt a filmgyártás rejtelmeibe is. 1968-ban a vállalat a fő szponzora lett egy irodalmi társaságnak, és egy évvel később ki is osztották az első, akkor még Booker–McConnell néven ismert irodalmi kitüntetést. A díj arra hivatott, hogy az aktuális évben az Egyesült Királyságban kiadott és a brit gyarmatvilág (így többek között Kanada, Ausztrália, India is jelen van) egyik szerzőjének kiemelkedő, angol nyelven íródott művét emelje ki. Az egyik fő feltételt 2013-ban törölték el, így immáron bármilyen nemzetiségű szerző versenybe szállhat művével, ha az angol nyelven íródott és ki lett adva a brit országokban.

Időközben a díj elnevezése is megváltozott, 2002 óta Man Booker Prize néven ítélik oda a kiválasztott mű szerzőjének: a Man egy brit befektetői csoportra vonatkozik. Az idén ötvenedik műnek járó kitüntetés több irodalmi Nobel-díjas vagy világszerte elismert író győzelmét hozta, többek között V. S. Naipaul, Nadine Gordimer, Iris Murdoch, William Golding, Salman Rushdie, J. M. Coetzee, Kazuo Ishiguro, Michael Ondaatje, Margaret Atwood, Yann Martel és Julian Barnes egy-egy művét érte a megtiszteltetés.

2004-ben ötlött fel a Man Booker vállalatnál a Nemzetközi díj kiosztása, mellyel egy angolul rendszeresen publikáló vagy az angolszász közönségnek fordítás útján rendelkezésére álló, fiktív műveket szerző irodalmár teljes életművét kívánják honorálni. A csaknem 25 millió forintnak megfelelő összeggel járó elismerést kétévente hirdetik ki, az eddigi öt győztes az albán Ismail Kadare, a nigériai Chinua Achebe, a kanadai Alice Munro és két amerikai, Philip Roth és Lydia Davis voltak.

A díj történetében először szerepelt a jelöltek között magyar szerző Krasznahorkai László révén, és május 19-én ki is lett hirdetve győzelme. Méltatásában említették Kafkához hasonló stílusát és írásának azt a tulajdonságát, hogy „jelenkori létezésünk lényegét rendkívüli intenzitással és hangterjedelemben, valamint rémisztő, furcsa, döbbenetesen komikus, és gyakran megrázóan gyönyörű jelenetekben ragadja meg”. Munkássága jellemzésében a nemzetközi sajtó előtérbe helyezi világhírű együttműködését Tarr Béla filmrendezővel, legfőbb műveiként a Sátántangó, Az ellenállás melankóliája és a Seiobo járt odalent című köteteket sorolják fel.