Bolyai-díj 2015

2015. május 17-én este ünnepélyes keretek között jelentették be az idei Bolyai János alkotói díj nyertesét a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A civil kezdeményezésre létrehozott kitüntetést nyolcadik alkalommal adták át.

A korábbi nyertesek sora Freund Tamás neurobiológussal kezdődött 2000-ben; 2002-ben közkedvelt néhai kuratóriumi elnökünk, Roska Tamás villamosmérnök-informatikust díjazták; 2004-ben Bor Zsolt lézerfizikus vehette át a kitüntetést; a 2007-es ceremónia Lovász László matematikust ünnepelte; Ritoók Zsigmond klasszika-filológus mondhatott köszönőbeszédet 2009-ben; a 2011-es évben Perczel András kémikus-biokémikus győzelmét követhette figyelemmel a meghívott Bolyais diákság; a legutóbbi 2013-as nyertes személyében pedig Nusser Zoltán állatorvos-biológust tisztelhetjük.

Az idei díjátadón újból részt vehetett a Bolyai Műhely néhány diákja, a teltházas ünnepséget a Csík Zenekar nyitotta és zárta, fellépett még Palya Bea és a Virtuózokban feltűnt tehetséges fiatal zongorista, Rigó Ronald. A díjazott Pál Csaba lett, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, foglalkozási területe a genetikai területek és biológiai hálózatok evolúciója. Díját a mindenkori köztársasági elnöktől vehette át.

 

(Kép forrása: http://index.hu/tudomany/2015/05/17/bolyai-dij_2015/)