Epizódok Balázs Géza életéből

Kisebb szünet után folytattuk a szinte már hagyománnyá vált Bolyai Szalont, ahol ebben a tanévben tanárainkat ismerhettük meg jobban. Áprilisban a junior évfolyam mentortanárát és a BOM ügyvezetőjét: Balázs Gézát láthattuk vendégül.

Mint az köztudott, Balázs Géza szereti pontosan kezdeni előadásait, szemináriumait. Nem volt ez másképp a szalon esetében sem, ráadásul a megszokott módon prezentációval készült erre az alkalomra. Szilvási Csaba, író, költő és nyelvész köszöntötte őt rendkívüli módon: egy kifejezetten Balázs Gézához írt verssel készült, melyben az egész Bolyait megszólította. Mikor Balázs Géza átvette a szót, elsőként családi indítatásáról, gyermekkoráról, szüleiről feltett kérdésekre válaszolt. Megtudhattuk, hogy nem sok kellett ahhoz, hogy el ne sodorja a víz a gyermek Gézát, a sapkáján levő bojt akadt fent egy ágon, így menekült meg. Katonai szolgálatára is kitért, illetve egyetemei éveiről is mesélt a hallgatóságnak, melyek közül többen is külsős vendégek bizonyultak. Számtalan kedves emlék fűzi egykori tanáraihoz.

Nagy teret szentelt a világban tett utazásainak. A bemutatott fényképeken túl levetített egy 8 perces kisfilmet is a mikronéziai eltűnt, és sokáig elfeledett városról, Nan Madolról. Olyan kultúra bontakozott ki a szemünk előtt, melyet nem mindennap lát az ember. Nem mindennapi eseményeket árult el, hiszen a Föld másik oldalán található kis helység számtalan meglepetést tartalmazott.

Végül maradt idő a Bolyai Önképző Műhely korai szakaszának megemlítésére is, ahol felszínre kerültek a korábbi emlékek. Csupa pozitív történet került elő, megemlítve korábbi kirándulásokat, eszmecseréket és más együttléteket. Korábbi tanárok nevei is elhangzottak, közülük sajnos már nem mindenki él.

Szokásainknak megfelelően a rendezvény végén zsíroskenyér és tea várta a szellemileg nyilván megfáradt társaságot. Valóban jó beszélgetni és eszmét cserélni a másikkal, erre is alkalmat teremt a szalon. Bízunk benne, hogy a következő tanévben is lesz folytatása ennek a kezdeményezésnek.

Az estéről készült videófelvétel a tudósítók.hu oldalon, itt tekinthető meg.