Bemutatkozott az Ulysses harmadik fordítógárdája

A Bolyai Önképző Műhely évzáró rendezvényén bemutatkozott az új magyar Ulysses fordítógárdája, valamint a Kvalitársak című tehetségkötet.

2012. december 18-án az Urániában tartották az egyetemközi szakkollégium, a Bolyai Önképző Műhely évzáró rendezvényét. A magyar Ulyssesek című előadás apropóját az adta, hogy az 1947-es, valamint az 1974-es fordítás után, idén egy évtizedes munka eredményeként napvilágot látott Joyce Ulyssesének harmadik magyar fordítása.

Az előadáson a négytagú fordítógárda három képviselője: Kappanyos András, Kiss Gábor Zoltán és Szolláth Dávid beszélt a műről, a műhöz kapcsolódó irodalmi kánonról, a fordítások nehézségeiről. Előadásukat Magyarországon soha nem látott-hallott filmrészletek, hanganyagok, képek, grafikák vetítésével tették még izgalmasabbá, ezáltal az érdeklődők bepillantást nyerhettek Joyce életébe, munkásságába is. „Az újrafordítás legfontosabb célja a Joyce-i akkurátusság és pontosság követése volt. A műben minden megtervezett, mindennek célja van, ezt a hatást próbáltuk visszaadni a fordításunkban, olyan formában, hogy azt a laikus átlagolvasó is szórakoztatónak találja” – mondta Kiss Gábor Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem oktatója. Kappanyos András kiemelte, hogy a fordításukhoz alapul vették Szentkuthy Miklós 1974-ben kiadott fordítását. Ezt az általános fordítási konvenciókkal ellentétben nem vetették el teljesen, hanem egyes elemeit felhasználva alkották meg saját Ulyssesüket. A program fő szervezője, Kőhalmi Ferenc filmesztéta így foglalta össze az estet: „Fontos, hogy megismerjük az Ulysess-sel nagyon mélyen foglalkozó fordítókat, ezáltal ösztönzést kapjunk arra, hogy elolvassuk, újraolvassuk a regényt”.

A Bolyai Önképző Műhely könyvsorozatában napvilágot látott a Kvalitársak című tehetségkötet bolyais partnereink, Soós Eszter Petronella és Vargha Márk szerkesztésében. M. Tamás Márta gyermekpszichológus és Heimann Ilona tehetségkutató kiemelte, hogy a tizennégy interjúból kiolvasható valamennyi tehetségmodell, például a szerencse, a jó iskola, egyetlen jó tanár, a család szerepe. A kötetben többek között megszólaltatják: Roska Tamást, Freund Tamást, Sólyom Lászlót, Várszegi Asztrikot, Csányi Vilmost, Csermely Pétert, Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnokot, Regőczy Krisztina jégtánc-világbajnokot.