Evolúciós évnyitó

Bakonybélben rendezte meg 10. táborát a 2000-ben létrejött Bolyai Önképző Műhely (BOM). Korábban négy évig Balatonszárszón, majd Zánkán voltak az őszi táborok. Az új hely új inspirációt jelentett a régieknek, de vadonatúj intellektuális-közösségi élményt az újonnan fölvett negyven bolyais juniornak. A nyitónapon, az addig lehűvösebb szeptemberi délutánon, szeptember 14-én Havass Miklós társelnök és Kőhalmi Ferenc alapító köszöntötte a befogadó tábor résztvevőit. A tavalyi tábor fő gondolata a tudomány – áltudomány volt, az ideié A biológiai és a kulturális evolúció, különös tekintettel a Bakonyra. Kordos László paleontológus be is mutatta a legfontosabb magyarországi és bakonyi (kavicsfogú álteknős; bakonyszaurusz) őslényleleteket, felhívta a figyelmet a szomszédos Pénzesgyőrre (ahol a „pénz” = mészvázú egysejtű az utcán hever), s eljutott az emberig. Elmondta, hogy az evolúciónak nincs célja, csak iránya, s hogy most a technikai fejlődés gyorsabb, amit a szellemi átalakulás nem tud követni. Az evolúció nélkülünk is folyik, de mi úgy látszik, rátettünk egy lapáttal. Palugyai István tudományos újságíró az életbevágóan fontos tudományos információk közönséghez való eljuttatásáról beszélt. Annyira a látványé lett a főszerep, hogy kevesebben olvasnak, egy állatkertben állítólag az ismertető táblákat el sem olvassák.

A témához kapcsolódó film: A tűz háborúja (La Guerre du feu/Quest for Fire. Kanadai-fr.-am., r. Jean-Jacques Annaud, 1981. 100 perc). Kalandelemekkel dúsított, ám igen tanulságos, ismeretterjesztő film antropológia, humán etológia, általános nyelvészet, kommunikációelmélet iránt érdeklődőknek. Az emberiség őskorában játszódik. Majomféle emberek kegyetlenül leszámolnak a tüzet már ismerő hordával, akik remegve bújnak össze a mocsárban és reménytelenül néznek a semmibe. Hárman közülük elindulnak tűz szerzésére. Találkoznak kannibálokkal, majd egy mocsár partján élő kunyhólakókkal, akik már a tűz csiholására is képesek. A kannibálok fogságából szabadult lány melléjük csapódik, s tűzzel, valamint a tűz csiholásának tudásával térnek vissza eredeti csapatukhoz. A kalandfilm-jelleg: a sűrítés, feszültségkeltés, a romantika és a humor. Egyetlen kalandba foglalva a neandervölgyi ember, a homo erectus és a homo sapiens. A gyilkos, véres harc, küzdelem. Az érzelmek, köztük a tréfa, a nevetés születése, a mindenütt jelen lévő agresszió megszelídítése. Akár didaktikusnak is mondhatnánk. Ám az alapötlet: őskori filmet készíteni nyelvhasználat nélkül – óriási. A szereplők valamiféle előnyelvet beszélnek: érzelmi hangkitöréseket, ritkán ebből alakuló, ismételt hangsorokat produkálnak. A film végén már a történetmesélés is felbukkan: persze testnyelvvel, mutogatással kiegészítve. Ezt a képzelt előnyelvet Anthony Burgess alkotta meg, a testnyelvi kommunikáció szakértője pedig az antropológus Desmond Morris. Ki tudja, hogy öröm- vagy fájó érzés, amikor egy-egy mozzanatra magunkra ismerhetünk?

Baranyai Katalin, a Műhely új tanára Ady Páris, az én Bakonyom című versének szimbolikáját elemezte. A humán értékekhez kapcsolódott a bakonybéli ferences apátság megtekintése. Izsák atya az ezeréves apátság (1018) történetét és mai, korhoz igazodó életét mutatta be. Nem árt tudni, hogy Bakonybélben a legnagyobb az egy főre jutó szentek aránya, különösen ha az alapító szenthez (Mauritius) kapcsolódó 6000 vértanú katonát is beleszámítjuk. A kolostorban fölelevenítették a gyógynövénytermesztést, s önkéntes munkáért cserébe szállást és étkezést is adnak.

A befogadó táborban a Műhely két új kötetet is bemutatott. A búcsúzó évfolyam Esszencia VII. kötete az Otthon – ITTHON égető kérdését járja körül (szerk.: Baranyai Katalin). Egykori bolyaisok, Soós Eszter Petronella politológus és Vargha Márk jogász szerkesztésében megjelent egy 14, a tehetségről, a sikerességről szóló beszélgetést tartalmazó kötet (Kvalitársak). Pölcz Ádám szerkesztésében mindenki kézbe kaphatta a 2012/13. tanév olvasmányait-filmjeit ajánló tematikát.

Vasárnap verőfényben kirándult a csapat a közeli, csodálatosan felújított szentkúthoz, kápolnához, kálváriához.